20 februari gonsde het van de concrete resultaten in het partijbureau van GroenLinks. Een zestal wethouders was door het Milieunetwerk van GroenLinks gevraagd om te vertellen wat ze de afgelopen raadsperiode voor milieu / duurzaamheid in hun gemeente hadden bereikt. En dat was niet mis. p.s. i.p.v. 7 zijn er 6 succesverhalen ter sprake gekomen.

 

1. Duurzame aanbesteding Lange Dreef

(klik op de titel voor de presentatie)

Tim Verhoef, wethouder Utrechtse Heuvelrug, vertelt over hoe een nieuwe wijk, geheel duurzaam is aanbesteed. Criteria waren energiebesparing en energieproductie, wijze openbare verlichting, materiaalgebruik, omgaan water, oplaadpunten elektrische auto’s, sedumdaken, zonnepanelen, ruimte voor natuurontwikkeling. Essentie zat in de wijze van aanbesteden, namelijk primair op duurzaamheid en niet op prijs. Partijen moesten wel een minimale kostprijs aangeven en konden verder punten verdienen met hun mate van duurzaamheid in het ontwerp.

2. Gezonde lucht voor Utrecht

(klik op de titel voor de presentatie)

Frits Lintmeijer, wethouder Utrecht, is gedreven door de slechte luchtkwaliteit in steden en het feit dat met name fijn stof dodelijker blijkt dan eerder gedacht. Hij kan een hele serie gerealiseerde maatregelen in Utrecht noemen onder het motto, ‘pas de auto aan aan de stad’. Ergo: uitgangspunt is niet meer het verkeer faciliteren, maar de kwaliteit van lucht en openbare ruimte garanderen. Dit door maatregelen als het zoneren van de wegen voor vrachtvervoer; door binnen de stadsring wegen van twee naar een rijstrook te brengen; door voorrang te geven aan en te investeren in fiets en openbaar vervoer; door te investeren in schone bussen, een sneltram en elektrisch vervoer voor personen en goederen en dus ook in oplaadpunten. Ook de pizza koeriers  rijden in Utrecht inmiddels op elektrische scooters.

3. Open en slim energienet Zaanstad

(klik op de titel voor de presentatie)

Robert Linnekamp, wethouder Zaanstad, begon eveneens met als gemeente zelf goede voorbeeld geven door met een nieuw stadhuis naar een NS-station de ambtenaren alleen reiskosten te vergoden voor gebruik fiets en openbaar vervoer. Daarnaast is het eigen wagenpark geëlektrificeerd voor auto’s scooters en fietsen. En er zijn inmiddels heel wat oplaadpunten in gebruik. Om het gebruik te stimuleren worden elektrische rally’s georganiseerd. Ook is een slim stroomcontract vastgelegd, waarbij met de leverancier van te voren een gebruiksreductie is afgesproken, de korting wordt ook doorgevoerd als de reductie niet is bereikt. Daardoor werken energieleveranciers mee aan de energiebesparingsmaatregelen. Er is ook een aanpak ontwikkeld om de stroom schoon op te wekken en om opgewekt stroom tijdelijk op te slaan in auto-accu’s. Met het bedrijfsleven (veel voedselindustrie) zijn maatregelen genomen om de restwarmte te gebruiken.

4. Amersfoort op weg naar CO2-neutrale stad (klik voor de presentatie)

(klik op de titel voor de presentatie)

Cees van Eijk, wethouder Amersfoort, vertelt over het omvangrijke energiebesparingsprogramma in de bebouwing, in kader van het streven naar energieneutraliteit van de gemeente in 2030. In de volgorde van eerst de eigen  gebouwen als voorbeeld, dan de woningen via een wijkgerichte aanpak, dan de bedrijven. En daarbij het zelf duurzame energie opwekken. De lokale overheid heeft haar rol in dat proces ontwikkeld van eerst initiator naar nu facilitator: de mensen pikken het zelf op, ze zien het profijt ervan. En in de wijken zijn energiebesparing ambassadeurs actief. De afgelopen jaren zijn via deze inspanningen 3000 woningen in Amersfoort energiezuinig geworden.

5. Er zit energie in Velsen

(klik op de titel voor de presentatie)

Wim Westerman, wethouder Velsen, heeft daar te maken met de grootste CO2 uitstoter van Nederland: Tata. Inmiddels wordt met de restwarmte van de staalfabriek een 45.000 woningen verwarmt. Voor de visoverslag staan in Velsen veel vrieshuizen, waarvoor de energie nu geregeld wordt met zonnepanelen. Hij werkt aan Velsen als stad van zon, zee en wind. Daarbij wordt ook sterk ingezet op windenergie. De provincie Noord-Holland werkt deze ontwikkeling echter nog steeds tegen. Maar RWS is nu met een aanbod gekomen van ruimte voor windmolens in lijnopstelling langs de kanalen en rijkswegen. Velsen heeft ook zelf samen met andere gemeenten in het zuiden van de provincie, locaties voor windenergie in de aanbieding.

6. Klimaatneutraal Wageningen

(klik op de titel voor de presentatie)

Lex Hoefsloot, wethouder Wageningen, legt er de nadruk op dat duurzaamheid en klimaatbeleid gaat om mensen en niet om cijfers. Hij komt met vele voorbeelden uit Wageningen waar wordt gezocht waar de energie en het enthousiasme van mensen ligt. Daarbij geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld. Met name bij energiebesparingsmaatregelen werkt dat goed. Vanuit die voorbeelden van de gemeenten wordt nu met subsidie het woningbestand energieneutraal gemaakt. Verder wordt ingezet op elektrisch vervoer en de zorg voor voldoende laadpalen. Een eigen duurzaam wagenpark. En natuurlijk bij de eigen energieopwekking. In samenwerking met Staatsbosbeheer worden bijvoorbeeld ook windmolens gecombineerd met natuurgebieden.