GROENE WATERSTOF
Groene waterstof is cruciaal in de overgang naar een fossielvrije, klimaatneutrale en circulaire economie. Dit gas wordt geproduceerd uit water en hernieuwbare elektriciteit. Het kan worden gebruikt als energiedrager en als grondstof, ter vervanging van fossiele brandstoffen. Bij gebruik als energiedrager, in een brandstofcel of een brander, komt geen CO2 vrij. Groene waterstof is echter zeer energie-intensief en zal daarom tot ver in het volgende decennium schaars zijn. Dit werpt een aantal prangende vragen op voor een groene industriepolitiek.
RAPPORT
In Greening hydrogen – Big issues arond a small molecule geeft Wetenschappelijk Bureau voor de Green European Foundation een overzicht van de meest controversiële kwesties rondom waterstof.
De eerste belangrijke kwestie is blauwe waterstof. Deze wordt geproduceerd uit aardgas, waarbij het grootste deel van de CO2 wordt afgevangen en ondergronds opgeslagen. Blauwe waterstof zou een nuttige rol kunnen spelen in een overgangsfase, maar hoe vermijden we een lock-in die de opkomst van groene waterstof vertraagt?
Een tweede aspect, de waterstofladder, stelt ons in staat te bepalen welke groene waterstoftoepassingen voorrang moeten krijgen om zo tekorten te voorkomen.
Een derde kwestie is de import van waterstof uit landen buiten de EU die rijk zijn aan zonne- of windenergie. Dit biedt zowel kansen als bedreigingen. Hoe zorgen we ervoor dat de mensen in deze landen daadwerkelijk profiteren van de waterstofhandel? En hoe beperken we de geopolitieke risico's van afhankelijkheid van waterstofinvoer?
Het rapport sluit af met twintig politieke aanbevelingen.
De video is hier: https://www.wetenschappelijkbureaugroenlinks.nl/agenda/waterstof-0#video
Groene waterstof speelt een belangrijke rol in de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. Maar groene waterstof is vooralsnog schaars. Voor de opschaling ervan is erg veel groene stroom nodig. Dat roept een aantal lastige vragen op. Voor welke toepassingen hebben we groene waterstof het hardst nodig? Kan blauwe waterstof een rol spelen in de overgang naar groene waterstof? Kunnen we op duurzame wijze groene waterstof importeren uit landen met veel zon, wind en ruimte? De Russische aanval op Oekraïne zet het debat over waterstof op scherp. Europa wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas. Daarom gaat de turbo op de energietransitie. Ook de klimaatcrisis vraagt daarom. Kunnen we de productie van groene waterstof wel sneller opschalen? Is blauwe waterstof, waar veel aardgas voor nodig is, nog wel zo’n goed idee? Schept de grootschalige import van groene waterstof nieuwe geopolitieke risico’s? Over deze vragen hielden de Green European Foundation, Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, PvdA Duurzaam en Milieunetwerk GroenLinks op 18 maart 2022 een webinar.
Aan het woord kwamen onder meer Titia van Leeuwen (voorzitter), Evert Nieuwenhuis, Richard Wouters, Paul Apeldoorn, Mohammed Chahim, Bas Eickhout, Suzanne Kröger, Joris Thijssen, Nienke Homan en Carel Wreesmann.
De inbreng van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks was gebaseerd op het rapport ‘Greening hydrogen – Big issues around a small molecule’. Download dit rapport hier: http://www.wbgl.nl/publicaties/greeni... Het webinar werd georganiseerd door de Green European Foundation met steun van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en met de financiële steun van het Europees Parlement aan de Green European Foundation, in samenwerking met de werkgroep PvdA Duurzaam en Milieunetwerk GroenLinks.