De eerste avond is woensdag 1 februari, 18.15 uur in Utrecht Uithof, campus van de Universiteit Utrecht, collegezaal (042) in het Marinus Ruppertgebouw met prof Arnold Heertje en prof. Cars Hommes Tijd: 18:15-21:00 uur

 

Op de eerste avond bezien we de algemene economische inzichten, met als sprekers prof. Arnold Heertje en prof. Cars Hommes, als vertrekpunt voor de hele lezingen cyclus. Het gaat daarbij over: 

• Hoe zijn de heersende economische inzichten ontstaan, 

• Waar is het misgegaan? en 

• Welke inzichten passen bij de huidige en toekomstige economie? 

Deze punten worden ten eerste door Prof. Heertje in volle breedte behandeld; Prof. Hommes vult aan met een nieuwe blik. 



Programma: 

18.15 uur: welkom. 

18.30 uur: Prof. Heertje: klassieke economische inzichten en hun zwaktes - en alternatieve gedachten 

(vanaf ca. 19.30 uur: ruimte voor vragen en discussie) 

20.00 uur: pauze 

20.15 uur: Prof. Hommes: nieuwe inzichten door de economie te zien als complex dynamisch systeem 

(vanaf ca. 20.45 uur: ruimte voor vragen en discussie) 

21.00 uur: afsluiting 



Prof. Arnold Heertje is al vele decennia een goede bekende in economen-land. 

Die bekendheid heeft hij te danken aan zijn gedreven manier van les geven, maar eveneens aan de aandacht die hij schenkt aan wat wel "externe effecten" genoemd worden; de effecten die het economisch handelen heeft op milieu en welzijn. Die effecten brengen kosten met zich mee die niet of nauwelijks in de kostprijs van een product of dienst ingecalculeerd worden. Het negeren ervan is niet alleen schadelijk voor mens, cultuur en natuur, maar beïnvloeden ook de concurrentieverhoudingen in negatieve zin. Hoe kunnen we hier beter mee omgaan? 

Ook het ideologisch marktdenken kan rekenen op zijn indringende kritiek, met name daar waar aangenomen wordt dat "de markt" gelijk heeft en het probleem van die externe effecten vanzelf wel zal oplossen. Kortom: de visie van een duurzaam econoom op verleden, heden en toekomst! 

Prof. Cars Hommes is wiskundig econoom en hoofd van de vakgroep Kwantitatieve Economie aan de UvA. Hij is een pionier op het gebied van het vergelijken van economische processen met complexe systemen, met ‘chaotisch gedrag’. Dat chaotische wordt mede bepaald door de menselijke factor: "Psychologie kun je niet negeren, en het leidt op natuurlijke wijze tot het concept van de begrensde rationaliteit" is een bekende uitspraak van hem. Daarmee afwijkend van de invloedrijke "Chicago" school, die in een vorm van economisch Darwinisme leerde dat irrationele deelnemers aan de economie vanzelf geëlimineerd zouden worden en daarmee het proces als geheel rationeel, bestuurd door de ‘homo economicus’. Wat kunnen we leren van het naast elkaar bestaan van rationele en irrationele economische actoren? Wat is de invloed van het non-lineaire karakter van economische systemen? 



Gaat de klassieke opvatting er niet teveel van uit dat economische processen inherent naar evenwicht zoeken? Hier ligt mogelijk de verklaring van de niet-voorziene veelomvattende crisis van dit moment. Het lijkt er immers op, dat het economische systeem niet inherent stabiel ís. 

Beschouwing van de economie als dynamisch complex systeem biedt handvatten om te komen tot een beter begrip van de gebeurtenissen en een beter management van sociaal-economische problemen. Om een Duurzame Economie te creëren, kunnen we met deze nieuwe inzichten mogelijk goed gebruiken! 



Aanmelding: 

Aanmelding voor deze avond kan bij Niels van der Stappen: economie-transitie@hotmail.nl

Hier is evt. ook verdere informatie te verkrijgen. 



Vragen? 

Het is mogelijk vooraf al vragen, die je hebt aan een van beide economen, naar ons op te sturen. Wij kunnen die dan doorgeven, zodat ze evt. in de lezingen meegenomen kunnen worden. Zet dit in je aanmeldingsmail!