Onze energietransitie heeft in toenemende mate vertakkingen naar het ‘Mondiale Zuiden’, denk aan grondstoffen voor batterijen, de import van groene waterstof of grote zonneparken in de Sahara. Dat zullen we op een gelijkwaardige en klimaat-rechtvaardige manier moeten doen, stellen de nieuwe Afrika-Strategie en het AIV-advies ‘Klimaatrechtvaardigheid als noodzaak’ (2023). Om neokolonialisme te voorkomen. Hoe doen we dat concreet bij energietransitie? Welke politieke actie is nodig? In deze webinarserie gaan we daarop in. 

●1. ‘Klimaatrechtvaardigheid als noodzaak’ (wo 13 november 2024, 15:30-17:00)

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) bepleit dit in een advies (2023), Het bouwt voort op de nieuwe Afrika-Strategie die ‘een gelijkwaardige(economische) ontwikkeling’ bepleit. Wat zijn de hoofdpunten en wat betekent het voor energietransitie? En wat betekent de actuele politieke situatie?

Sprekers

● Jorrit Oppewal (AIV raadsadviseur en medeauteur van het advies)

● Daniëlle Hirsch (Tweede Kamerlid GL-PvdA; onder voorbehoud)

 

●2. Prioriteit Afrika: Energy Access  (di 19 november 2024, 15:30-17:00)

Gelijkwaardigheid begint met de vraag wat Afrika zelf wil. Energy Access is dan in ieder geval een prioriteit. Afrika telt nog 600 miljoen mensen zonder (duurzame) elektriciteit en kokend op houtskool, vooral in de rurale gebieden. Hoe kunnen wij samen met Afrika deze ‘Energy Access’ realiseren? Met grote zonneparken en/of met decentrale solar home systemen?

Sprekers :

● Paul van Son (President Dii Desert Energy)

● Caroline Nijland (Helios Infinitas)

 

●3. Een Afrikaanse visie op energietransitie (di 3 december 2024, 15:30-17:00)

Wat is de visie van Afrika zelf op zijn energietransitie en op samenwerking met ons? We laten de directeur van de African Climate Foundation (Kaapstad) hierover aan het woord. 

Saliem Fakir is energie- en klimaat-expert heeft meegewerkt aan het AIV-advies.

Spreker:

● Saliem Fakir (oprichter en directeur African Climate Foundation ACF, Kaapstad)

 

●4. Waterstof: ook bijdrage aan lokale SDG’s? (wo 22 januari 2025, 15:30-17:00)

Nederland maakt afspraken met verschillende Afrikaanse landen over de import van groene waterstof. Hoe wordt straks de praktijk? Is een groen waterstofproject puur voor export of draagt het ook bij aan lokale ontwikkeling en aan de Sustainable Development Goals? 

Sprekers:

● Willem de Vries (Hyphen Hydrogen project Namibië)

● Nienke Homan (Impact Hydrogen Africa)

 

●5. Grondstof: de batterijen paradox  (di 11 februari 2025, 15:30-17:00)

Batterijen zijn steeds belangrijker in onze energietransitie en Afrika heeft ze ook nodig. Dat vraagt (straks) heel veel grondstoffen, misschien wel teveel. Zijn die er voldoende, waar komen ze vandaan, worden ze ‘maatschappelijk verantwoord’ gewonnen? Kortom, hoe zorgen we dat onze energietransitie gelijkwaardig en rechtvaardig is?

Sprekers:

● Alejandro Gonzales (SOMO, case De batterijen paradox)

● Benjamin Sprecher (TUDelft, industriële ecologie)

 

●6. Politieke actie: gelijkwaardige energietransitie (wo 12 maart? 2025, 15:30-17:00)

 Wat moet EU en Nederlandse overheid doen? Welke politieke acties kunne/moeten we nemen om onze energietransitie ‘mondiaal gelijkwaardig’ te laten zijn? Gedurende de webinars zal een Manifest met actiepunten opgesteld worden. Deze zullen worden voorgelegd aan politici (en anderen)

Sprekers (nader aan te kondigen):

●Tweede Kamer en EU Parlement leden 

● Anderen.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.