In het eerste plenaire deel van de middag komen deze aspecten, gesteld in het mondiale, Europese en landelijke en regionale kader aan de orde. Rond de urgentie, de doorwerking van het klimaatakkoord op Europese en landelijke doelen. Met als sprekers onze Europese en landelijke vertegenwoordigers Bas Eickhout en Liesbeth van Tongeren,met nog een paar verrassingen om hen heen.
Programma
12:30 uur: Binnenlopen met koffie/thee
13:00 uur: Deel 1: plenair:
Opening met intro over de context van de energietransitie en over activiteiten GL in dat kader.
13:10 uur:
Spreker 1: Europarlementariër Bas Eickhout: over de Parijse klimaatafspraken, gesteld in het mondiale, Europese en landelijke en regionale kader. Over de urgentie, de doorwerking van het klimaatakkoord op Europese en landelijke doelen en maatregelen. Wat moet er mondiaal en Europees gebeuren en hoe moet dat doorwerken in Nederland.
13:40 uur:
Spreker 2: Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren over wat gebeurt in het Nederlandse parlement en over de GroenLinkse activiteiten in Nederland. Landelijk en regionaal/lokaal. Over het energieakkoord en de versterking en het vervolg ervan. Over wat er in Nederland moet gebeuren.
14:10 uur:
Vervolgens een intermezzo met Amelie Veenstra, die namens de werkgroep Exact een paar essenties neerzet uit een in voorbereiding zijnde energienotitie van de werkgroep.
14:20 uur: Deel 2: deelsessies:
De deelsessies duren 5 kwartier en leveren elk drie punten op voor de plenaire slotsessie, te weten twee punten die sowieso in het verkiezingsprogramma terecht moeten komen en één dilemma:
1. Energiebesparing en energieke burger. Dit in vervolg op in januari en op 19 mei gehouden resp. te houden discussiebijeenkomsten, Deze discussie zal op de deelsessie Energiebesparing op 11 juni tot een aantal concrete discussiepunten en voorstellen leiden, die daar besproken worden. De discussie wordt aangewakkerd door enkele specifiek deskundigen.
2. Warmte en gas; centraal versus decentraal. Dit in vervolg op de in februari samen met GroenLinks-Zuid-Holland georganiseerde discussiebijeenkomst in Rotterdam. Ook hier zullen op 11 juni voorstellen uit moeten worden gedestilleerd. De discussie wordt aangewakkerd door Jan van der Meer en Michiel Post.
3. Fiscale vergroening ook echt vergroenend laten werken. Najaar 2015 was hierover een milieunetwerk bijeenkomst. Dit leidde tot het oprichten van een denktank. De resultaten daarvan kunnen vervolgens op 11 juni verder uitgewerkt tot voorstellen. De discussie wordt aangewakkerd door Remko ter Weijden en Martijn Blom.
4. Duurzame werkgelegenheid in de duurzame energie en energiebesparing. Dit onderwerp wordt apart opgepakt en voorbereid. Omdat het ook zeer relevant is voor ons programma. De discussie wordt aangewakkerd door Alexander de Roo en Marc Dijk.
Leden van de huidige verkiezingsprogrammacommissie zullen op de dag aanwezig zijn en aan de deelsessies deelnemen.
15:35 uur: PAUZE
16:00 uur: Deel 3: plenaire conclusies:
Eerste kamerlid Marijke Vos zal de discussie begeleiden, waarbij per deelsessie drie aanbevelingen gepresenteerd worden voor energie / klimaat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Het gaat dan om twee punten die echt opgenomen moeten worden en een dilemma.
Gevolgd door reacties van Bas Eickhout en Liesbeth van Tongeren en Jasper Blom (lid programmacommissie GL en directeur de Helling). Vervolgens discussie met de zaal en aanbieding van de conclusies aan de programmacommissie.
17:00 uur, Deel 4: napraten met borrel
Aanmelden kan via t.vanleeuwen@inter.nl.net